Opstil en målsætning i voldspolitikken. Målsætningen er vigtig, da den skal afspejle de fælles mål, holdninger og værdier, der er bærende i jeres forebyggende arbejde.
Et eksempel på en målsætning er:
”Kirken, præstegården og kirkegården skal være et trygt og sikkert arbejdsmiljø, hvor vi tager vare på hinanden. Vi accepterer ikke vold, trusler eller chikane fra mennesker, der kommer i kirken, præstegården eller på kirkegården. Vi tager derfor forholdsregler for at forebygge og stoppe denne type adfærd.”
Herefter laver I en handlingsplan, hvor I konkret skriver, hvad I gør, og vil gøre. Det kan fx dreje sig om:
- Sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med arbejdspladsens fysiske indretning. Det kan handle om flugtveje, undgå alenearbejde, mulighed for at tilkalde hjælp, osv.
- Hvordan forebygger vi episoder, og hvad gør vi, når vi står i en voldssituation? Det kan handle om viden om konfliktdæmpende adfærd, håndtering af uligevægtige og aggressive mennesker, handlemuligheder, osv.
- Kriseberedskab. For eksempel kollegial støtte og professionel krisehjælp.
- Anmeldelse og sanktionsmuligheder over for voldsudøveren.
- Efteruddannelse i håndtering af potentielt truende og voldelige mennesker
- Introduktion af ny medarbejdere.
- Procedurer for anmeldelse, registrering og opfølgning.
- Evaluering og opfølgning på voldspolitikken/handleplanen
Når en episode opstår, kan det, at I allerede har drøftet dette, være afgørende for, at episoden ikke udvikler sig, og at en medarbejder føler sig mere sikker på, hvordan situationen skal håndteres.